Gunakan Nama Penuh

Sekiranya dia menggunakan nama alamat imel-nya dengan nama penuhnya, contohnya udin_mansyur@yahoo.com .Ia menggambarkan bahawa dia seorang yang penuh tanggungjawab dan tidak suka berahsia. Dia juga boleh dipercayai dan jujur dalam setiap perbuatannya.Tapi ingat, jangan coba2 hendak menganggap remeh kepada dia.

Nama Depan Dan Tengah

Contoh: Amir Hanif Abdullah. Dia menggunakan alamat imel-nya sebagai amirhanif@yahoo.com yaitu nama awal dan tengah tanpa nama bapanya. Ia menunjukkan bahwa dia seorang yang sangat menghargai dirinya sendiri dan sanggup mengesampingkan orang lain demi kepentingan sendiri. Selain itu dia juga berani untuk tampil di khalayak ramai dan mengeluarkan pendapat dengan lantang.

Nama Dan Tahun

Contoh: FaraH2003@yahoo.com. Dia dikatakan seorang yang mempunyai ego yang tinggi. Pantang kepada siapa saja yang coba menentang pendapatnya. Selain itu dia juga berkomitmen “plin-plan”. Identitas tahun di akhir nama seolah olah memperlihatkan dia tidak luas pandangan.Pendek kata dia juga menunjukkan .. pegangan yang mudah berubah-ubah.

Nama Samaran

Banyak yg suka buat email begini. Contohnya funny_girlz@yahoo.com. Dikatakan seorang yang gemar hidup dalam khalayan hingga kadangkala menyusahkan orang lain. Namun dia disukai banyak orang kerana sifat humor yang dimilikinya membuat oarang serasa berada di sisinya. Dan dia bisa menjadi pemimpin dengan gaya yang tersendiri.

Gabungan Angka Dan Abjad

Contoh: wbi1208@yahoo.com. Nama diwakili dengan angka +abjad saja. Ia menggambarkan seorang yang bersikap tertutup dan memerlukan masa yang agak lama sebelum mampu “membuka” dirinya kepada seseorang. Itupun jika kepercayaannya mampu diraih. Jika tidak, kirim salam sajalah.

 

Sumber: http://9november.wordpress.com/2008/02/03/rahasia-di-balik-email-seseorang/

Advertisements